Home > Kennisbank >
Home > Kennisbank >
Een vertrouwenspersoon is een persoon die is aangewezen om ondersteuning, advies en begeleiding te bieden aan personen binnen een bedrijf of organisatie die te maken hebben met persoonlijke of professionele uitdagingen, zoals pesterijen, intimidatie, geweld, discriminatie of andere conflicten.
De vertrouwenspersoon fungeert als een neutrale en betrouwbare figuur, die de privacy van de gesprekken waarborgt en individuen helpt bij het verkennen van mogelijke oplossingen of stappen om dat waar ze mee geconfronteerd worden aan te pakken. In organisaties bestaat deze rol vaak uit het creëren van een veilige omgeving, het bieden van een luisterend oor, het vergroten van het bewustzijn over de werkomgeving en het bieden van ondersteuning bij het doorlopen van informele en formele klachtenprocedures, indien nodig.
De definitie van een vertrouwenspersoon is:
Een professionele of aangewezen persoon binnen een organisatie of bedrijf die een veilige en vertrouwelijke ruimte biedt aan werknemers om persoonlijke of werkgerelateerde problemen te bespreken, zoals pesterijen, agressie, intimidatie, discriminatie of conflicten. De vertrouwenspersoon biedt ondersteuning, begeleiding en advies en helpt zo nodig bij het doorlopen van informele en formele procedures, waarbij strikte vertrouwelijkheid en neutraliteit gewaarborgd blijven.
De kern van de rol van een vertrouwenspersoon is het bieden van een veilig, neutraal en betrouwbaar aanspreekpunt voor mensen die te maken hebben met uitdagingen zoals pesterijen, (seksuele)intimidatie, agressie, discriminatie of conflicten op de werkplek.
De essentie van de rol van de vertrouwenspersoon omvat:
Het belangrijkste doel van de vertrouwenspersoon is bij te dragen aan een respectvolle en inclusieve organisatiecultuur en aldus aan een veilige werkomgeving.
Een vertrouwenspersoon heeft onder andere de volgende taken:
Een luisterend oor bieden: Een veilige en niet-oordelende ruimte bieden aan werknemers om hun zorgen of ervaringen te delen, zoals pesterijen, intimidatie, discriminatie of conflicten op de werkplek.
In de praktijk blijkt dat de rol van de vertrouwenspersoon traditioneel vaak reactief wordt ingevuld en beperkt blijft tot het luisteren naar meldingen en ondersteunen bij klachtenprocedures. Een vertrouwenspersoon kan echter veel meer betekenen voor een organisatie. Partners in Vertrouwen gelooft in een proactieve rol van de vertrouwenspersoon.
Een proactieve vertrouwenspersoon wacht niet af totdat problemen ontstaan of escaleren. In plaats daarvan zet de vertrouwenspersoon zich in om preventief risico’s te signaleren, bewustwording te vergroten bij werknemers en organisatie en aldus bij te dragen aan duurzame oplossingen binnen de organisatie. Hun rol overstijgt individuele gesprekken; ze opereren op het snijvlak van persoonlijke ondersteuning, organisatiecultuur en beleid.
Een proactieve vertrouwenspersoon richt zich op drie belangrijke pijlers: bewustwording, preventie en interventie.
Een proactieve vertrouwenspersoon maakt zich zichtbaar en toegankelijk binnen de organisatie. Dit betekent dat werknemers weten wie ze zijn, wat hun rol is en wanneer ze bij hen terechtkunnen. Deze zichtbaarheid wordt actief bevorderd via bijvoorbeeld:
Preventie is een belangrijk aspect van de proactieve benadering. Dit houdt in dat de vertrouwenspersoon signalen oppikt voordat ze escaleren. Denk aan het herkennen van spanningen binnen een team, patronen van ongewenst gedrag of tekenen van onveilige werksferen. Door deze signalen te rapporteren aan het management– zonder vertrouwelijkheid te schenden – kunnen managers of HR-afdelingen tijdig actie ondernemen.
Daarnaast speelt de vertrouwenspersoon een belangrijke rol in het adviseren over beleid. Ze kunnen behulpzaam zijn bij het opstellen of actualiseren van gedragscodes, klachtenprocedures, meldregelingen en trainingen.
Ook interventie is een belangrijk onderdeel van het werk van de vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon begeleidt melders bij het delen van hun ervaringen en helpt hen met het zoeken naar oplossingen en nadere vervolgstappen te bepalen. Maar de proactieve aanpak gaat verder:
Veel grensoverschrijdend gedrag en integriteitskwesties ontstaan door een gebrek aan bewustzijn of een cultuur waarin grensoverschrijdend gedrag wordt genegeerd. Proactieve vertrouwenspersonen kunnen deze cultuur doorbreken door misstanden bespreekbaar te maken voordat ze uit de hand lopen.
Een vertrouwenspersoon die zichtbaar is en actief investeert in relaties binnen de organisatie, wekt vertrouwen. Werknemers weten dat er iemand is die hen serieus neemt en die de organisatie begrijpt. Dit verlaagt de drempel om hulp te zoeken.
Door continu te werken aan bewustwording en preventie, draagt de proactieve vertrouwenspersoon bij aan een veilige werkomgeving waarin werknemers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Dit versterkt niet alleen het welzijn van werknemers, maar ook de prestaties en reputatie van de organisatie.
Proactief optreden vereist een vertrouwenspersoon met een breed scala aan vaardigheden. Naast empathie en discretie is er behoefte aan strategisch inzicht, inzicht in de organisatie, communicatieve kracht en een goed begrip van wet- en regelgeving. Bovendien vraagt proactiviteit om een delicate balans: enerzijds mag de vertrouwenspersoon niet opdringerig overkomen, anderzijds is het belangrijk om assertief te zijn in het aankaarten van mogelijke risico’s.
Een andere uitdaging is de mate van steun vanuit de organisatie. Proactiviteit werkt alleen als het management en HR de vertrouwenspersoon serieus nemen en ruimte bieden om structurele verbeteringen door te voeren.
De proactieve vertrouwenspersoon is een sleutelfiguur in het bouwen van een veilige en integere werkomgeving. Organisaties die in een proactieve vertrouwenspersoon investeren, laten zien dat ze niet alleen incidenten willen oplossen, maar structureel willen bijdragen aan het welzijn van hun werknemers.
In een wereld waarin werknemers hogere eisen stellen aan sociale veiligheid en integriteit, is deze verschuiving van reactief naar proactief niet alleen wenselijk, maar noodzakelijk. Een proactieve vertrouwenspersoon maakt het verschil tussen het blussen van branden en het bouwen aan een organisatie waarin branden simpelweg niet meer ontstaan.
Je kunt bij een vertrouwenspersoon terecht voor verschillende zaken, waaronder:
De vertrouwenspersoon biedt een veilige, neutrale en omgeving om zorgen en ervaringen te bespreken en biedt ondersteuning.
Voor de volgende zaken kun je geen beroep doen op een vertrouwenspersoon:
In principe kan iedereen binnen een organisatie die te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag of integriteitskwesties de hulp inroepen van een vertrouwenspersoon. Dit omvat meestal:
Kortom, iedereen binnen de organisatiestructuur, of ze nu tijdelijk of vast in dienst zijn, kan bij een vertrouwenspersoon terecht om werkgerelateerde zaken te bespreken in een veilige, vertrouwelijke en ondersteunende omgeving.
Een vertrouwenspersoon moet binnen bepaalde grenzen opereren om effectief en neutraal te blijven. Acties die een vertrouwenspersoon niet mag ondernemen zijn:
Door deze grenzen te respecteren, behoudt een vertrouwenspersoon integriteit, neutraliteit en betrouwbaarheid binnen de organisatie.
Vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid is essentieel om de rol van vertrouwenspersoon goed te kunnen uitoefenen. Dit betekent:
Een vertrouwenspersoon is belangrijk binnen een organisatie omdat deze kan bijdragen aan een veilige werkomgeving. De aanwezigheid van een vertrouwenspersoon binnen een organisatie, intern of extern, moedigt werknemers aan om gevoelige kwesties omtrent ongewenste omgangsvormen of integriteitskwesties aan de orde te stellen zonder angst voor benadeling of veroordeling.
Een vertrouwenspersoon kan ongewenste omgangsvormen en integriteitskwesties op de werkvloer helpen identificeren en aanpakken voordat ze escaleren, waardoor het risico op juridische problemen of schade aan de reputatie van de organisatie wordt verkleind.
De vertrouwenspersoon stimuleert een open communicatie binnen de organisatie. Werknemers zullen eerder hun zorgen uiten als ze weten dat er een neutrale, betrouwbare persoon is tot wie ze zich kunnen wenden. Dit verbetert de transparantie en het vertrouwen binnen de organisatie.
De aanwezigheid van een vertrouwenspersoon binnen een organisatie verbetert het welzijn van werknemers. Door steun en begeleiding te bieden, helpt een vertrouwenspersoon werknemers door een moeilijke situatie te navigeren, wat stress kan verminderen, het moreel kan verbeteren en het algehele welzijn kan vergroten.
Een vertrouwenspersoon zorgt ervoor dat problemen op de werkplek op de juiste manier worden aangepakt, waardoor het risico op rechtszaken in verband met ongewenste omgangsvormen of integriteitskwesties afneemt.
De aandacht voor inclusiviteit en respect wordt bevorderd. De aanwezigheid van een vertrouwenspersoon laat zien dat de organisatie zich inzet voor een eerlijke behandeling, diversiteit en respect voor alle werknemers, wat cruciaal is voor het handhaven van een positieve werkcultuur.
De vertrouwenspersoon ondersteunt daarnaast de organisatie op het gebied wet en regelgeving met betrekking tot een goed PSA beleid en zorgt dat dat de organisatie de gedragscode, klachtenprocedure en meldregeling op orde heeft, zodat voor werknemers duidelijk is waar zij terecht kunnen als zij geconfronteerd worden met ongewenste omgangsvormen of integriteitskwesties.
Het verschil tussen een interne en een externe vertrouwenspersoon ligt vooral in hun band met de organisatie en de mate van neutraliteit die ze bieden:
Op dit moment is het voor organisaties met minder dan 50 werknemers (nog) niet wettelijk verplicht om een vertrouwenspersoon te hebben. Het wordt echter wel sterk aanbevolen. Het wetsvoorstel inzake de verplichting voor organisaties tot aanstelling van een vertrouwenspersoon ligt op dit moment nog steeds ter goedkeuring bij de Eerste Kamer.
Heeft een organisatie echter meer dan 50 werknemers dan is de organisatie op basis van de Wet Bescherming Klokkenluiders verplicht om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Dit mag een interne dan wel externe vertrouwenspersoon zijn.
Op grond van de Arbo wet dient elke werkgever, ongeacht de omvang van de organisatie, wel een RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie) en een goed PSA-beleid te hebben. Elke werkgever dient een arbobeleid te voeren dat gericht is op het creëren van optimale en veilige arbeidsomstandigheden. Op basis van de RI&E kan de organisatie zijn PSA-beleid (Psycho Sociale Arbeidsbelasting) vormgeven.
De afkorting RI&E staat voor de Risico Inventarisatie en Evaluatie. In de RI&E dienen alle arbeidsrisico’s in de organisatie te worden beschreven. Een van deze risico’s zijn risico’s tengevolge van ongewenste omgangsvormen of integriteitskwesties. Deze risico’s dienen derhalve meegenomen te worden in een RI&E. Wanneer alle risico’s in kaart zijn gebracht, dient er een plan van aanpak te worden geschreven om deze risico’s te beperken, het PSA-beleid.
Hoewel de Arbowet het aanstellen van een vertrouwenspersoon niet expliciet verplicht stelt, moedigt de Arbowet organisaties wel aan om werknemers een veilige en vertrouwelijke manier te bieden om ongewenste omgangsvormen en integriteitskwesties te melden.
Veel organisaties kiezen er derhalve voor om een vertrouwenspersoon aan te stellen om aan de eis van een goed PSA beleid te voldoen en aldus te zorgen dat de wet wordt nageleefd.
De eerste keuze waar een organisatie voor komt te staan is de keuze voor een interne vertrouwenspersoon of een externe vertrouwenspersoon. Het belangrijkste criterium hierbij is in hoeverre onafhankelijkheid van de vertrouwenspersoon voor de organisatie van belang is. Voor het verschil tussen een interne en externe vertrouwenspersoon verwijzen we naar hoofdstuk 12. Andere selectiecriteria die van belang zijn zijn o.a.: ervaring in het oplossen van conflicten, communicatieve vaardigheden, onpartijdigheid en bekendheid met het beleid van de organisatie.
Interne of externe benoeming: De adviseur kan gekozen worden vanuit de organisatie (bijv. HR-professionals, senior werknemers) of een externe partij (bijv. een onafhankelijke organisatie van vertrouwenspersonen). Om volledige neutraliteit en onafhankelijkheid te garanderen wordt vaak de voorkeur gegeven aan een externe vertrouwenspersoon.
Indien de keuze voor de vertrouwenspersoon is gemaakt, dient de organisatie de benoeming bekend te maken aan alle werknemers, waarbij de rol van de vertrouwenspersoon, de vertrouwelijkheidsregels en de manier om contact op te nemen duidelijk worden uitgelegd.
Wat maakt een vertrouwenspersoon écht goed? Het antwoord reikt verder dan het bieden van een luisterend oor en het waarborgen van de vertrouwelijkheid. Een goede vertrouwenspersoon moet het volgende kunnen bieden:
Een goede vertrouwenspersoon is geen standaardfunctie; het is een rol die om uitzonderlijke kwaliteiten vraagt. De kwaliteit van een goede vertrouwenspersoon overstijgt de basisvaardigheden van luisteren en empathie. Bovengenoemde kwaliteiten stellen de vertrouwenspersoon in staat om proactief te handelen en zo ook strategisch en preventief bij te dragen aan een gezonde organisatiecultuur.
Organisaties die kiezen voor een vertrouwenspersoon met deze kwaliteiten, investeren in de toekomst. Ze voorkomen niet alleen escalaties en schade, maar bouwen ook aan vertrouwen, integriteit en welzijn op de werkvloer. Een goede vertrouwenspersoon is daarmee niet alleen een veilige haven voor de werknemer, maar ook een strategische partner voor de organisatie als geheel.
De rol van een externe vertrouwenspersoon in organisaties groeit. Psychosociale arbeidsbelasting (PSA), is een blijvend aandachtspunt voor werkgevers. Met het aanstellen van een externe vertrouwenspersoon kunnen organisaties een belangrijke stap zetten om een veilige werkomgeving te waarborgen. Maar hoe moeten we de kosten van zo’n aanstelling zien? De aanstelling van een externe vertrouwenspersoon moet gezien worden als onderdeel van een integrale aanpak. Het is geen luxe, maar een noodzakelijke uitgave om de gezondheid en veiligheid van werknemers te garanderen. De indirecte voordelen van een extern vertrouwenspersoon aanzienlijk zijn. Denk aan betere werkrelaties, meer vertrouwen in het management, terugdringen van ziekteverzuim en een afname van personeelsverloop.
Organisaties die PSA serieus nemen, hebben meer kans om talent aan te trekken en te behouden. In een krappe arbeidsmarkt kan dit een cruciaal concurrentievoordeel zijn. De kosten van een externe vertrouwenspersoon dienen niet alleen in het kader van risico’s gezien te moeten worden, maar ook als strategische investering in een aantrekkelijke, toekomstbestendige veilige werkomgeving.
Het aanstellen van een externe vertrouwenspersoon is geen passieve verzekering tegen problemen, maar een actieve stap richting een gezondere organisatiecultuur. Het is een investering in preventie, vertrouwen en welzijn, en daarmee in de lange termijn duurzaamheid van de organisatie. De uitdaging ligt erin om deze maatregel te zien als een integraal onderdeel van een breed en effectief PSA-beleid.
Bij Partners in Vertrouwen begrijpen we de impact van ongewenste omgangsvormen en integriteitskwesties op zowel de werknemer als de organisatie. Met onze jarenlange ervaring en diepgaande kennis van zowel de menselijke kant als de organisatorische processen, bieden we een veilige en professionele omgeving om deze problemen aan te pakken. Wij geloven in het belang van open communicatie, het bieden van passende begeleiding, en het creëren van een cultuur waarin ongewenst gedrag bespreekbaar is. Onze holistische aanpak zorgt ervoor dat we niet alleen problemen oplossen, maar ook bijdragen aan de preventie van toekomstige kwesties, waardoor we een positieve, productieve en veilige werkomgeving helpen opbouwen voor iedereen.
Benieuwd wat wij kunnen doen? Neem gerust contact op met ons.