Home > Kennisbank >
Home > Kennisbank >
Wat is het verschil tussen een klachtenprocedure en een meldregeling bij grensoverschrijdend gedrag en integriteitskwesties? Het verschil tussen een klachtenprocedure en een meldregeling voor grensoverschrijdend gedrag en integriteitskwesties ligt in hun focus, reikwijdte en doel: 1.…
Lees meerJa, de Wet Bescherming Klokkenluiders verplicht organisaties met meer dan 50 werknemers om een duidelijke en toegankelijke procedure op te stellen voor het melden van misstanden, zoals fraude, corruptie of ander ernstig wangedrag, zonder angst voor benadeling. De belangrijkste elementen van de…
Lees meerJa, een organisatie moet een klachtenprocedure hebben voor werknemers. Hoewel het niet altijd wettelijk verplicht is, wordt het hebben van een duidelijke en toegankelijke klachtenprocedure beschouwd als behorend bij een goed PSA-beleid en is het cruciaal voor het behoud van een gezonde, eerlijke en…
Lees meerGrensoverschrijdend gedrag is een complex en beladen thema. Het raakt niet alleen de directe betrokkenen, maar ook de bredere organisatiecultuur. In zulke situaties wordt vaak de vertrouwenspersoon benaderd als eerste aanspreekpunt. Hoewel het verleidelijk is om meldingen direct in juridische kaders…
Lees meerWanneer iemand een melding doet van grensoverschrijdend gedrag, is dat vaak een moedige stap. Melden brengt risico’s met zich mee: angst voor repercussies, sociale uitsluiting of het niet serieus worden genomen. Voor de melder is het cruciaal dat diens verhaal wordt erkend en gehoord. De moed van…
Lees meerInformele procedure Indien een werknemer grensoverschrijdend gedrag ervaart is het raadzaam om eerst te kijken of dit in de informele sfeer kan worden opgelost. Dit kan bijvoorbeeld door: De veroorzaker van het ongewenste gedrag direct aan te spreken De direct leidinggevende in te lichten…
Lees meer