Landelijk actief
LVV geregistreerd

Wat zijn integriteitskwesties?

Inhoudsopgave

  1. Voorbeelden van integriteitskwesties
  2. Bescherming onder de wet

Onder de Wet Bescherming Klokkenluiders in Nederland verwijzen integriteitskwesties naar handelingen of praktijken binnen een organisatie die wetten, regels, ethische normen of gedragscodes schenden. Het gaat vaak om maatschappelijke misstanden die schadelijk kunnen zijn voor de organisatie, werknemers, het publiek of het milieu.

Voorbeelden van integriteitskwesties

  • Fraude: Oneerlijke praktijken voor persoonlijk gewin, zoals het verduisteren van geld, vervalsen van gegevens of manipuleren van financiële cijfers.
  • Corruptie: Het aanbieden of accepteren van steekpenningen of andere ongepaste voordelen in ruil voor invloed of gunsten.
  • Overtredingen van wetten of voorschriften: Illegale activiteiten, zoals schendingen van wet- of milieuregels.
  • Belangenverstrengeling: Wanneer persoonlijke belangen de professionele beslissingen of handelingen beïnvloeden, wat leidt tot bevoordeelde of onethische praktijken.
  • Overtredingen op het gebied van gezondheid en veiligheid: Het negeren van veiligheidsmaatregelen die werknemers of het publiek in gevaar brengen.
  • Milieuschade: Illegale of nalatige praktijken die schade toebrengen aan het milieu, zoals afvaldumping.
  • Machtsmisbruik: Het misbruiken van een positie of autoriteit voor persoonlijk gewin of om anderen te beïnvloeden of te manipuleren.

Bescherming onder de wet

De Wet Bescherming Klokkenluiders moedigt werknemers aan om maatschappelijke misstanden veilig en vertrouwelijk te melden. Deze wet biedt bescherming tegen represailles, zodat melders zich beschermd voelen om onethische praktijken aan het licht te brengen.