Landelijk actief
LVV geregistreerd

PSA-beleid (Psychosociale Arbeidsbelasting)

Thema's

Overige artikelen

Waarom kennisbank

Wij geloven dat iedereen recht heeft op een veilige werkomgeving. Daarom delen we deze kennis met je. Wil je meer weten over onze diensten?

Inhoudsopgave

  1. Wat is PSA-beleid
  2. Voor een goed PSA beleid kunnen de volgende maatregelen genomen worden

Wat is PSA-beleid

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA), inclusief werkdruk (PSA-werkdruk), is een blijvend aandachtspunt voor werkgevers. PSA omvat onder andere stress, ongewenste omgangsvormen, pesten en andere psychosociale risico’s die voortkomen uit de interactie tussen werknemers en hun werkomgeving.

Op grond van de Arbo wet dient elke werkgever, ongeacht de omvang van de organisatie, een RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie) en een goed PSA-beleid te hebben. Elke werkgever dient een arbobeleid te voeren dat gericht is op het creëren van optimale en veilige arbeidsomstandigheden. Op basis van de RI&E kan de organisatie zijn PSA-beleid (Psyco Sociale Arbeidsbelasting) vormgeven, inclusief specifieke aandacht voor PSA-werkdruk en andere psychosociale risico’s.

De afkorting RI&E staat voor de Risico Inventarisatie en Evaluatie. In de RI&E dienen alle arbeidsrisico’s in de organisatie te worden beschreven. Een van deze risico’s zijn risico’s tengevolge van ongewenste omgangsvormen of integriteitskwesties. Deze risico’s dienen derhalve meegenomen te worden in een RI&E. Wanneer alle risico’s in kaart zijn gebracht, dient er een plan van aanpak te worden geschreven om deze risico’s te beperken, het PSA-beleid.

Voor een goed PSA beleid kunnen de volgende maatregelen genomen worden

  • Aanstelling van een vertrouwenspersoon.
  • Opstelling van een Gedragscode. Bepaal wat gewenst gedrag is en hoe werknemers omgaan met elkaar en klanten. Zet hier ook in hoe de organisatie omgaat met ongewenste omgangsvormen en voer dit uit wanneer dit nodig is.
  • Opstelling van een klachtenprocedure ongewenste omgangsvormen zodat werknemers hun klachten formeel kunnen indienen.
  • Opstelling van een meldregeling (op basis van de Wet Bescherming Klokkenluiders verplicht voor organisaties met meer dan 50 werknemers)
  • Werknemers Tevredenheids Onderzoek (MTO), middels een vragenlijst te verspreiden onder alle werknemers teneinde inzicht te krijgen in het welzijn van werknemers binnen de organisatie.
  • Voorlichting aan werknemers over psychosociale arbeidsbelasting. Bijvoorbeeld over omgangsvormen. Bespreek zorgen van uw werknemers, hoe zij dit herkennen en wat de gevolgen kunnen zijn.

Indien deze maatregelen worden opgenomen in het Plan van Aanpak en vervolgens worden uitgevoerd voldoe je als organisatie in principe aan de vereisten van een de Arbo Wet.