top of page
Foto van schrijverMaureen Meeng

Wat is een vertrouwenspersoon?

Bijgewerkt op: 19 mei 2023

Een vertrouwenspersoon is een persoon die door een organisatie is aangesteld om medewerkers te ondersteunen bij het bespreken van vertrouwelijke kwesties en klachten over ongewenst gedrag of integriteitskwesties willen melden. Maar wat is een vertrouwenspersoon, wat houdt deze functie precies in en waarom is het zo belangrijk? In dit blog bespreken we wat een vertrouwenspersoon is, wat zijn of haar taken zijn en waarom het hebben van een vertrouwenspersoon zo belangrijk is.


Wat is een vertrouwenspersoon?


Steeds meer organisaties hebben iemand aangesteld als vertrouwenspersoon om medewerkers te ondersteunen die last ervaren in de omgang met een of meerdere collega’s op het gebied van intimidatie, seksuele intimidatie, pesten, agressiviteit of discriminatie. Dit noemen we de ongewenste omgangsvormen. De medewerker bepaalt zelf of er een grens is overgegaan of niet. Dit kan heel vervelend zijn; hoe ga je er mee om, men gaat met minder plezier naar het werk en kan zich afvragen of en hoe dit bespreekbaar gemaakt kan worden. Omdat te bespreken kan die persoon terecht bij een vertrouwenspersoon. Samen wordt er bekeken welke vervolgstappen mogelijk zijn, van een informele oplossing tot het indienen van een formele klacht volgens de klachtenprocedure. De medewerker bepaalt dat uiteindelijk zelf en alles blijft volstrekt vertrouwelijk.

Het kan ook zijn dat een medewerker vermoedt dat er iets niet in de haak is. Denk hierbij aan onder andere diefstal, fraude of misbruik van bedrijfsmiddelen. Dit zijn integriteitskwesties. Ook dat kan besproken worden met de vertrouwenspersoon. Samen bekijken ze de mogelijke vervolgstappen en welke meldprocedures er zijn zodat de medewerker zelf een goed geïnformeerde beslissing kan nemen.


Wat doet een vertrouwenspersoon: de vertrouwenspersoon heeft 3 taken:


  1. De eerste taak: het slachtoffer van ongewenst gedrag of de potentiële melder van een integriteitskwesties steunen: zijn of haar verhaal aanhoren en samen een passende oplossing zoeken voor de situatie, waardoor hij of zij weer veilig en gezond kan functioneren;

  2. De tweede taak: voorlichting geven aan de medewerkers en leidinggevenden over ongewenst gedrag en integriteitskwesties: de nadruk ligt op preventie, hoe er mee om te gaan als het toch plaatsvindt en de rol van de vertrouwenspersoon daarbij;

  3. De derde taak: gevraagd en ongevraagd advies aan het management op beide gebieden.


Wie kan vertrouwenspersoon zijn?

Een vertrouwenspersoon kan iemand zijn binnen de organisatie of instelling, zoals een HR-manager, leidinggevende, docent of medestudent. Maar een vertrouwenspersoon kan ook extern worden ingehuurd, bijvoorbeeld via een organisatie zoals Partners in Vertrouwen. Het belangrijkste is dat de vertrouwenspersoon beschikbaar en goed benaderbaar is, vertrouwelijkheid kan bieden en de nodige kwalificaties en training heeft.


Wat zijn de kwalificaties van een vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon moet beschikken over een aantal kwalificaties, waaronder goede communicatieve vaardigheden, het vermogen om empathisch en onpartijdig te zijn en vertrouwelijkheid te waarborgen. Daarnaast is het belangrijk dat de vertrouwenspersoon getraind is in het omgaan met gevoelige kwesties en klachten over ongewenst gedrag en meldingen van integriteitskwesties. De vertrouwenspersoon moet daarom op de hoogte zijn van de klachtenprocedures en meldregelingen binnen de organisatie en bovendien weten of deze voldoen aan de wetgeving.


Hoe word je een vertrouwenspersoon?

Er zijn verschillende manieren om een vertrouwenspersoon te worden. Sommige organisaties bieden trainingen aan om medewerkers op te leiden tot interne vertrouwenspersoon. Wil je echter als externe vertrouwenspersoon aan de slag dan is het mogelijk om een opleiding tot vertrouwenspersoon te volgen bij een opleidingsinstituut. Het is belangrijk dat dit een erkend instituut is zodat de externe vertrouwenspersonen zich kunnen laten certificeren en registreren bij de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV).


Waarom is het belangrijk om een vertrouwenspersoon te hebben?

Het hebben van een vertrouwenspersoon is belangrijk omdat medewerkers zich dan vrijer voelen om ongewenste situaties te melden. Dit kan bijdragen aan het creëren van een prettige en veiligere werkomgeving en het voorkomen van ongewenst gedrag. Daarnaast kan een vertrouwenspersoon helpen bij het oplossen van conflicten en het bieden van ondersteuning aan medewerkers die slachtoffer zijn geworden van ongewenst gedrag.


De vertrouwenspersoon en preventie van ongewenst gedrag

Daarnaast is het hebben van een vertrouwenspersoon ook belangrijk voor de organisatie. Denk hierbij aan een verbetering van de arbeidsomstandigheden, een verminderd ziekteverzuim, kostenbesparing en een goed imago van de organisatie.


Wat is een vertrouwenspersoon en waarom is het belangrijk voor een organisatie om er een te hebben? Om te helpen een prettig en veilige werkomgeving te creëren.


De impact van een vertrouwenspersoon op de organisatie

Een vertrouwenspersoon kan niet alleen bijdragen aan een veiligere werkomgeving en het voorkomen van ongewenst gedrag, maar kan ook bijdragen aan een verbetering van de arbeidsomstandigheden en het verminderen van het ziekteverzuim. Werkstress leidde tot 3,1 miljard in totale verzuimkosten in 2022. Alleen al pesten veroorzaakt 4 miljoen extra verzuimdagen. 13% van de werknemers zegt weleens te maken hebben met ongewenst gedrag op het werk en 1 op de 6 ambtenaren wordt aangezet tot niet integer werk. Daarnaast kan een vertrouwenspersoon bijdragen aan het voorkomen van reputatieschade en het voldoen aan wettelijke verplichtingen op het gebied van arbeidsomstandigheden en veiligheid.


Conclusie

Een vertrouwenspersoon is een persoon die is aangesteld om medewerkers te ondersteunen bij het bespreken van vertrouwelijke kwesties en klachten over ongewenst gedrag. Een vertrouwenspersoon kan bijdragen aan een veiligere werkomgeving, het voorkomen van ongewenst gedrag en een verbetering van de arbeidsomstandigheden en het welzijn van medewerkers. Dit komt de productiviteit en flexibiliteit ten goede. Het is daarom belangrijk dat organisaties aandacht besteden aan het aanstellen van een vertrouwenspersoon en het creëren van een open cultuur waarin medewerkers zich veilig voelen om problemen te bespreken.


 

Wat kunnen de externe vertrouwenspersonen van Partners in Vertrouwen voor u doen?

Een Externe Vertrouwenspersoon inhuren van Partners in Vertrouwen staat uw organisatie bij in de omgang met ongewenste omgangsvormen en integriteitskwesties, zodat zij daarmee hun werknemers een veilige werkomgeving kunnen bieden, de werksfeer wordt verhoogd en kosten worden bespaard.


Wilt u weten wat Partners in Vertrouwen voor uw organisatie kan betekenen?

Neem dan contact met ons op! Wij gaan graag met u in gesprek.



53 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page