top of page
Foto van schrijverMaureen Meeng

Een interne of externe vertrouwenspersoon inhuren?

Bijgewerkt op: 19 mei 2023

De aanwezigheid van een vertrouwenspersoon is belangrijk voor een veilige werkomgeving en het voorkomen van ongewenst gedrag. Maar moet je kiezen voor een interne vertrouwenspersoon of kun je beter een externe vertrouwenspersoon inhuren? In dit blog bespreken we de voor- en nadelen van beide opties en wat je moet overwegen bij het maken van een keuze.


Interne vertrouwenspersoon aanstellen

Een interne vertrouwenspersoon is iemand binnen de organisatie die is aangewezen om medewerkers te ondersteunen bij het bespreken van vertrouwelijke kwesties en klachten over ongewenst gedrag of het melden van integriteitskwesties. De interne vertrouwenspersoon kan een collega zijn, maar ook een speciaal daarvoor aangestelde medewerker. Het is in ieder geval raadzaam dat deze persoon een opleiding tot vertrouwenspersoon heeft gevolgd en zich op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen op dit gebied en eventuele veranderingen in de wetgeving.


Externe vertrouwenspersoon inhuren

Een externe vertrouwenspersoon is iemand van buiten de organisatie die is aangesteld om medewerkers te ondersteunen bij het bespreken van vertrouwelijke kwesties en klachten over ongewenst gedrag of integriteitskwesties. Het is aanbevolen om een extern vertrouwenspersoon aan te stellen die gecertificeerd is en aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen, zodat u zeker weet dat deze persoon goed opgeleid is en u ook kan informeren over de laatste ontwikkelingen op dit gebied en adviseren over de veranderingen in de wetgeving.


Vergelijking van interne en externe vertrouwenspersonen

Het belangrijkste verschil tussen een interne en externe vertrouwenspersoon is hun relatie met de organisatie. Een interne vertrouwenspersoon is iemand die al werkt binnen de organisatie en bekend is met de organisatiecultuur en problemen. Het nadeel hiervan is dat de interne vertrouwenspersoon mogelijk banden heeft met verschillende mensen binnen het bedrijf en eventueel daardoor beïnvloed kan worden. Het kan zijn dat medewerkers het daardoor moeilijk vinden om gebeurtenissen vrijuit te bespreken of zaken te melden. Een externe vertrouwenspersoon is juist iemand van buiten de organisatie en heeft dan ook geen banden met de organisatie. De externe vertrouwenspersoon is daarmee onafhankelijk en dat kan de drempel voor het bespreken van ongewenste omgangsvormen of het melden van een mogelijk misdrijf verlagen. Lees meer over wat is een vertrouwenspersoon?


Welke optie het beste is, hangt af van verschillende factoren.


Een belangrijke factor is de omvang van de organisatie. Bij kleine organisaties kan het aanstellen en opleiden van een interne vertrouwenspersoon kostbaar en tijdrovend zijn. De aangewezen medewerker moet niet alleen een opleiding doen, hij of zij moet ook tijd krijgen om die taak te kunnen uitvoeren binnen de normale werkuren. Dit is voor een grote organisatie misschien makkelijk in te passen in het budget en werkplanning. Voor zowel kleine als grote organisaties kan de bekendheid met de organisatie en zowel een voordeel als een nadeel zijn, evenals de relaties van de interne vertrouwenspersoon met medewerkers en management van de organisatie.


Een andere factor is de aard van de problemen die zich kunnen voordoen binnen de organisatie. Als het gaat om zware of complexe kwesties, kan het hebben van een externe vertrouwenspersoon meer geschikt zijn vanwege de onafhankelijkheid en expertise die hij of zij kan bieden. Als het gaat om minder zware of minder complexe kwesties, kan een interne vertrouwenspersoon voldoende zijn. Hier kan een combinatie van een interne en externe vertrouwenspersoon ook een goede oplossing zijn.

Ook de behoefte aan continuïteit en beschikbaarheid is een belangrijke factor. Een interne vertrouwenspersoon is over het algemeen gemakkelijker beschikbaar en kan mogelijk snel handelen bij meldingen van ongewenst gedrag. Een externe vertrouwenspersoon kan echter mogelijk meer continuïteit bieden omdat hij of zij niet afhankelijk is van de aanwezigheid van specifieke medewerkers binnen de organisatie en voor vervanging kan zorgen bij afwezigheid.


Conclusie

Het inhuren van een vertrouwenspersoon is belangrijk voor een veilige werkomgeving en het voorkomen van ongewenst gedrag. Bij de keuze tussen een interne en externe vertrouwenspersoon, of een combinatie daarvan, moeten verschillende factoren worden overwogen. Het is belangrijk om te bepalen welke optie het beste past bij de omvang en aard van de organisatie, de behoefte aan continuïteit en beschikbaarheid en de kosten. Ook moet rekening worden gehouden met de specifieke behoeften van de organisatie en de medewerkers en of het inhuren van een vertrouwenspersoon verplicht is.

Beide opties hebben voor- en nadelen en het is belangrijk om te bepalen welke optie het beste past bij de specifieke behoeften van de organisatie en de medewerkers.

 

Wilt u weten wat de externe vertrouwenspersonen van Partners in Vertrouwen voor uw organisatie kunnen betekenen?

Neem dan contact op. Wij wisselen graag met u van gedachten.






115 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page